Meubel en interieur maatwerk

NIET TE VINDEN? LAAT HET MAKEN!

Ondanks dat er zoveel keuze is aan meubilair kan het lastig zijn om precies hetgeen te vinden wat je wilt .... de kleur, vormgeving, functie, maatvoering, materiaalkeuze....
Allemaal doorslaggevend voor iets wat heel bepalend kan zijn in een ruimte. Als je iets laat maken kun je al deze elementen zelf bepalen.


WELKOM IN ONZE KEUKEN

Een meubel timmeren is kunnen we best vergelijken met een maaltijd bereiden: welke stijl wil ik serveren, welke ingredienten kunnen erin, hoe ga je het bereiden en opdienen?

Het begint allemaal met een goed plan van aanpak, een duidelijk recept: Aan de hand van uw smaak en wensen bekijken wij de mogelijkheden en komen met een voorstel.

Hieronder staan in de basis de disciplines beschreven die mogelijk zijn binnen onze 'hout-cuisine'.

massief hout

Een meubelstuk van massief hout is zonder twijfel de oudste en toch meest tijdloze manier van aanpak. Echter moet hierbij altijd rekening worden gehouden met de typische eigenschappen van de natuur want op het drogen na komt het zo uit het bos. Ieder stuk hout is uniek kwa kleur, tekening en het aandeel in noesten en kwasten. Daarnaast heeft massief hout een blijvend krimpende en uitzettende werking waar in het ontwerp en in persoonlijke acceptatie rekening mee moet worden gehouden.


Wij werken doorgaans met Europees Eikenhout omdat:

* Dit komt uit de buurt en is duurzaam

* Het biedt uiteenlopende keuze aan de houtnerf / tekening

* De eigenschappen: het is hard en sterk en behoorlijk stabiel

* De prijs/kwaliteit/beschikbaarheid is zeer goed


Een plank van massief hout wordt praktisch altijd opgebouwd door meerdere smalle delen recht en haaks te schaven om vervolgens weer te verlijmen tot 1 deel, dit noemen we houtverbreding en het beperkt de kans op kromtrekken of scheuren van het hout in de toekomst.


Om het blanke hout te beschermen en af te werken gebruiken wij altijd een (niet stinkende) 2-componenten lak of een olie. De voornaamste verschillen hierin zijn:

LAK:

* Een laklaag ligt meer op het hout in tegenstelling tot olie.

* Lak sluit het hout af zodat werking meer beperkt wordt.

* Er is keuze in glansgraad: mat, zijdeglans, hoogglans

* Het kan krassen of beschadigen waardoor herstel meer werk is

OLIE:

* Trekt in het hout en gaat dan een verbind met de vezels aan

* Het hout blijft haar open structuur en werking meer houden

* Olie geeft een hele natuurlijke uitstraling en bescherming

* Het is eenvoudig aan te brengen en te onderhouden


Bij zowel de lak als de olie die wij gebruiken is het hout op een gewenste kleur te brengen. Voorbeelden hiervan hebben we in de werkplaats liggen.dekkend geschilderd

Een meubel schilderen is een prachtig traditonele manier van bescherming en afwerking. Hierdoor kan een heel rustig en egale uitstraling bereikt worden en een goede aansluiting in de ruimte waar het meubel in hoort te komen. De mogelijkheden in kleuren zijn vanzelfsprekend groot.


De materiaalkeuze wordt hierbij minder van belang omdat dit uiteindelijk niet te onderscheiden is. Hierdoor kunnen onderdelen samengesteld worden uit massief hout en plaatmateriaal. Hierdoor is winst te behalen in de combinatie van prijs, eigenschappen en toepassing.


Echter is dekkend schilderen de meest arbeids intensieve en dure afwerking. Wij doen uitsluitend schilderen met de hand! Hoogglans (spuit)werk is een vak apart en besteden wij eventueel uit aan een meubelspuiter.

hpl en abs

Deze twee afkortingen zeggen u misschien niets maar toch kom je het dagelijks overal tegen.


HPL (High-Pressure-Laminate) is keihard 'vel' van ca 1 mm dik dat als toplaag op een plaatmateriaal naar keuze wordt geplakt.


ABS (Acrylonitril Butadieen Styreen) is een kunststof band van doorgans 2 mm dik dat op de kopse kanten voor de afwerking en bescherming zorgt.


Deze combinatie wordt vervolgens zo opgebouwd:
Heel veel 'kant en klaar' meubels en keukens zijn hier uit opgebouwd en het is ook voornamelijk terug te vinden in openbare gebouwen en winkels. Redenen zijn:

* Dat het zeer onderhoudsvrij, slag en stootvast is

* Bestand tegen vele vloeistoffen en chemicalien

* Kleuren, tekeningen en dessins zijn zeer ruim     vertegenwoordigd

* Het is realtief goedkoop omdat het geen enkele verdere afwerking vereist, het meubel is "direct klaar".


Deze aparte en modernere manier om meubels te bouwen hebben wij ons de laatse jaren eigen gemaakt en op kleinschalige wijze in huis gehaald omdat hiermee heel degelijk strakke en karakteristieke meubels van kunnen worden gemaakt. Doordat er zoveel keuze is aan dessins zijn de mogelijkheden vanzelfsprekend eindeloos. Ook zeker in combinatie met massief hout waardoor het zeer levendige meubels kan opleveren!